Φίλιππος Αλεξανδρής – Λίγα λόγια από το νικητή του Magic Pen Writing Contest 2020

Ο Φίλιππος Αλεξανδρής, νικητής του Magic Pen Writing Contest 2020, μιλάει για το νικητήριο διήγημα του διαγωνισμού – «Τα Φαναράκια της Σέρα».

“Η έμπνευσή για «Τα Φαναράκια της Σέρα» είναι η επαφή μου με την ιστορία του Θιβέτ. Η ιστορία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της συγγραφής για εμένα, καθώς μέσω αυτής μου δίνεται η δυνατότητα να εμπνευστώ και να δημιουργήσω κόσμους που μοιάζουν ρεαλιστικοί, διατηρώντας όμως την μοναδικότητά τους. Το είδος της φαντασίας καθιστά αυτή τη διαδικασία ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς στοιχεία της ιστορίας, της μυθολογίας και της θρησκείας μπορούν να συνυπάρξουν ισότιμα.

Διαβάζοντας, λοιπόν, για την ιστορία του Θιβέτ, έμαθα για την έμφαση που δίνει ο λαός του στους κύκλους αναγέννησης των ανθρώπων, στοιχεία του βουδισμού που υπάρχουν στους πνευματικούς ηγέτες της χώρας, τους Λάμα, ακόμη και σήμερα. Έμαθα επίσης για τα πανέμορφα ορεινά μοναστήρια της χώρας, ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την πλοκή, και την αισθητική του διηγήματος.

Το θέμα του διαγωνισμού διηγήματος του Fantasy Festival ήταν «Η επόμενη μέρα». Αποφάσισα, λοιπόν, να πάρω τις λέξεις αυτές με την κυριολεκτική τους σημασία. Στα «Φαναράκια της Σέρα», ο κόσμος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι για δεκαετίες, και η ανθρωπότητα έχει αλλάξει λόγω αυτού. Ο πρωταγωνιστής, ο Ναλγιόρ, είναι η αναγέννηση ενός εκλεκτού. Ένας από τους προγόνους του ευθύνεται για το σκοτάδι που κάλυψε τον κόσμο, και μόνο αυτός μπορεί να ξαναφέρει το φως της επόμενης μέρας. Μαζί με την παιδική του φίλη – και ίσως κάτι περισσότερο – την Σαμάγια, ξεκινούν προς το μοναστήρι της Σέρα, για να γιατρέψουν τον κόσμο τους.

Μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται – και ολοκληρώνεται – σε μόλις τρεις χιλιάδες λέξεις είναι μια πρόκληση. Είναι πρόκληση ένας κόσμος να ξεδιπλωθεί σε τόσο λίγο, είναι πρόκληση να αναδειχθούν οι χαρακτήρες, οι επιθυμίες και οι φόβοι τους. Είναι πρόκληση να αλλάξουν, τόσο οι χαρακτήρες όσο και ο κόσμος. Για αυτό επέλεξα απλά και ανθρώπινα κίνητρα για τους χαρακτήρες. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα και ελπίζω σε όσων τα χέρια πέσει το βιβλίο να απολαύσουν την ώρα που θα περάσουν με το διήγημα μου όσο απόλαυσα και εγώ να το γράφω.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κοπέλα μου, Μήνα Παπαθανασίου, που αφιέρωσε πολλές, πολλές ώρες σε αυτό το κείμενο – ίσως όσες πέρασα να το γράφω –. Χωρίς την επιμέλεια της σε κάθε βήμα της δημιουργικής διαδικασίας τα Φαναράκια δε θα ήταν το κείμενο που θα φτάσει, ελπίζω σύντομα, στα χέρια σας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Tales of the Wyrd, για τα φανταστικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής του φανταστικού τους, και τους συμμαθητές μου στα σεμινάρια αυτά για τον εποικοδομητικό σχολιασμό τους. Ένα ευχαριστώ χρωστάω επίσης στην Κική Σαραντέα του Altostratus Ιωαννίνων για τα φανταστικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής (όχι του φανταστικού) που προσφέρει, και τους συμμαθητές μου στα σεμινάρια αυτά. Για καλή σας τύχη λαμβάνω μέρος μόνο σε δύο διαφορετικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής – και ένα για σταυροβελονάκι – οπότε τα ευχαριστήρια σημειώματα τελειώνουν εδώ.

Αν και το διήγημα μου έχει έμπνευση από την Ασία, και συγκεκριμένα, όπως προανέφερα, το Θιβέτ, θεωρώ πως κανένας δεν μπορεί να γράψει τέτοιου είδους φαντασία καλύτερα από τους συγγραφείς που έχουν τις ρίζες τους στην Ασία. Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για το δικό μου κείμενο, θα ήθελα να την χρησιμοποιήσω για να προτείνω μερικά βιβλία με κόσμους και ιστορίες εμπνευσμένους από την Ασία από Ασιάτες συγγράφεις. Αυτά είναι τα: “Empress of Salt and Fortune” της Nghi Vo, “The Order of the Pure Moon Reflected in Water” της Zen Cho, “The Poppy War” της R.F Kuang και “The Grace of Kings” του Ken Liu.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους υπόλοιπους διακριθέντες των δύο διαγωνισμών, τις δημιουργίες των οποίων ανυπομονώ να δω. Επίσης, πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Fantasy Festival. Παρά τις συνθήκες, ήταν εξαιρετικό και ελπίζω να γίνει από κοντά του χρόνου!”

Share on
Share on facebook
Facebook
0

Social Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elEL