Μιχάλης Ναυπλιώτης – Μήνυμα από τον νικητή του βραβείου “Καλύτερο Βιβλίο Επιστημονικής Φαντασίας 2019”

Το μήνυμα του Μιχάλη Ναυπλιώτη:

Ευχαριστώ θερμά τους αναγνώστες που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία και συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους που στηρίζουν τη Λογοτεχνία του Φανταστικού. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Στέφανο Σαργιώτη για τα εκπληκτικά σχέδια που κοσμούν το βιβλίο, τις εκδόσεις Διάπλαση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και πολλούς ακόμη φίλους για τις παρατηρήσεις και τη συμπαράστασή τους κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Αναφέρονται όλοι αναλυτικά στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου και τους ευγνωμονώ. Πολλά συγχαρητήρια, βέβαια, στους διοργανωτές του Fantasy Festival, που δεν το έβαλαν κάτω και σε καιρούς πανδημίας έφεραν σε πέρας αυτή την απαιτητική εκδήλωση, χωρίς να χάσει καθόλου από το άρωμα φαντασίας που την περιβάλει.

 

Επιχείρησα να γράψω ένα βιβλίο για την οντολογία του Κόσμου και την ανθρώπινη φύση.  Οτιδήποτε παρατηρούμε, είναι εμποτισμένο από δικές μας προκαταλήψεις, υποκειμενικές ερμηνείες, μεροληπτικές πεποιθήσεις, φαντασιακούς συμβολισμούς, λογικά σφάλματα και ξεγελάσματα των αισθήσεων. Κάνω μια απόπειρα να αφαιρέσω όλο αυτό το μακιγιάζ και να δω, όσο μπορώ, τον Κόσμο όπως πραγματικά είναι. Αυτό μου δημιουργεί αισθήματα δέους, θαυμασμού και φόβου. Προσπαθώ να γράψω για αυτά.

«Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης» πραγματεύονται τα νέου τύπου προβλήματα και αδιέξοδα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα σε λίγες δεκαετίες, τα οποία με τη σειρά τους θα ξυπνήσουν όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα για το ποιοι είμαστε και τι θα απογίνουμε. Επομένως είχα στα χέρια μου δύο λίστες: μία με καινοφανή και επείγοντα διλήμματα και μία δεύτερη με θεμελιώδη και άχρονα ερωτήματα. Για όλα αυτά καλούνται να πάρουν θέση οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

 

Η επιστημονική επανάσταση, από την Αναγέννηση και μετά, είχε σαν κύριο στόχο να γκρεμίσει μύθους αντικαθιστώντας τους με γεγονότα. Σήμερα, με την αλματώδη ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε μπει στον πειρασμό να αντιστρέψουμε τους όρους του παιχνιδιού, να αναπλάσουμε τα γεγονότα ώστε να μοιάζουν στους αγαπημένους μας μύθους. Πρόκειται για σημείο καμπής, ένα στοίχημα ουτοπίας-δυστοπίας. Το βιβλίο έχει σαν κύριο στόχο να επισημάνει τους κινδύνους καθώς οδεύουμε αναπόδραστα στην ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Share on
Share on facebook
Facebook
0

Social Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN